VFA Vystymo direktorius Robertas Šuškevič: vasaros stovyklos – tai daugiau nei tik futbolas!

Liepos 8 dieną Palangoje startavo „Vilnius Football Academy“ kasmetinių vasaros futbolo stovyklų maratonas. Pirmadienį į pirmą treniruočių stovyklą susirinko patys jauniausi akademijos auklėtiniai – 2016-2017 m. gimimo futbolininkai.

VFA Vystymo direktoriaus Roberto Šuškevič teigimu, šiais metais Palangoje nuo liepos 8 iki rugpjūčio 7 dienos prakaitą lies visų amžiaus grupių futbolininkai, o treniruotės vyks net keturiomis pamainomis. „Mūsų akademijai tai jau ketvirta vasara, kai visą mėnesį darbuojamės Palangoje. Kaip įprasta, įsikursime viešbutyje „Prie parko“, treniruosimės centriniame Palangos stadione ir paplūdimyje. Ir ne tik treniruosimės, nes visų dalyvių lauks įvairios asmenybės ir komandos formavimo veiklos, tam tikros pramogos mieste, bei nepamirštamas laikas kartu su pačiais geriausiais VFA treneriais“, – teigė R. Šuškevič.

Pirmoje stovykloje nuo liepos 8 iki liepos 12 dienos darbuosis patys jauniausi – 2016-2017 m. gimimo vaikai. „Nuo pirmadienio į darbą kibs apie 60 vaikų ir 6 treneriai. Dauguma gyvens viešbutyje, kiti prisijungs tik trenituotėms. Ne vienam vaikui tai bus pirmas kartas, kai teks gyventi viešbutyje be tėvų, laikytis sportinio poilsio ir darbo režimo. Iš patirties žinome, kad kiekvienas vaikas susiduria su tam tikrais sunkumais, iššūkiais, tačiau juos įveikęs po stovyklos į namus grįžta gerokai sustiprėjęs, įgavęs naujos patirties ir įgūdžių“, – pastebėjo Robertas.

Liepos 12 – 18 dienomis estafetę perims 2013-2015 m. gimimo futbolininkai, liepos 26 – rugpjūčio 1 dienomis sezonui Palangoje ruošis 2007-2010 m. gimimo žaidėjai, o rugpjūčio 1 – rugpjūčio 7 dienomis ketvirtoje pamainoje treniruosis 2011-2012 m. gimimo berniukai bei 2009–2016 metais gimusioms mergaitės.

„Antra pamaina bus pati gausiausia, joje dalyvaus apie 100 vaikų ir 9 treneriai, trečioje bus apie 80 žaidėjų iš Elitinių komandų ir 10 specialistų, o ketvirtoje – apie 40 žaidėjų 4 treneriai. Planuojame, kad taip pat pirmą kartą rengiamoje mergaičių stovykloje dalyvaus apie 20 futbolininkių ir 3 trenerės. Prie vyresnių mūsų akademijos auklėtinių stovyklose prisijungs ir atrankose į VFA dalyvauti ketinantys kitų futbolo mokyklų atstovai“, – teigė R. Šuškevič.

Anot jo, vasaros stovyklų nauda tolesniam jaunųjų futbolo tobulėjimui yra neabejotina. „Per tuos ketverius metus mes įsitikinome, kad stovyklos prisideda prie įvairiapusiško vaikų tobulėjimo, stiprina komandos draugų, trenerių tarpusavio ryšius ir gerina bendrą atmosferą. Be abejo, pagrindinis akcentas yra futbolas. Stovyklos metu per dieną vyksta po dvi treniruotes, o kiekvieną rytą organizuojamos mankštos, kurios užduoda toną visai dienai. Ir nors atsikelti į jas būna sunku, tačiau po mankštų energija liejasi per krašus ir padeda atlaikyti dvi treniruotes stadione. Be to, vaikai ne tik dirba futbolo treniruotėse, jie ir bendrauja su treneriais, gauna įvairių patarimų, todėl gali gerinti futbolo savybes ir laisvalaikiu.

Kita vertus, stovykla – tai ne tik futbolas. Ateiti į treniruotę Vilniuje ir po jos grįžti namo yra viena, o stovyklos metu vaikai visą laiką būna kartu, nuolat bendrauja, sprendžia įvairius klausimus, mokosi atsiskleisti ar prisitaikyti, gerina bendravimo įgūdžius, ieško kompromisų. Tai yra ir socialinė patirtis, ir charakterio bei žmogiškų savybių ugdymas. Būdami su tėvais ar žinodami, kad tėvai šalia, vaikai elgiasi vienaip, tačiau stovyklos metu, kai tėvų nėra, ugdoma visa puokštė gyvenimui reikalingų savybių. Pradedant disciplina, be kurios sunku įsivaizduoti sportą, baigiant savarankiškumu, pasitikėjimu savimi, lyderyste, prisitaikymu ir t.t. Atrodytų, kaip lengva pasikloti lovą, susitvarkyti kambarį, susiruošti į treniruotę, nusiprausti po jos ir pasikeisti purvinus drabužius į švarius, ateiti laiku į veiklas ir pan. Tačiau kai tau yra 7 ar 8 metai, visa tai tampa tikru iššūkiu, juo labiau, kad šalia nėra tėvelių, kurie viską už tave padarytų. Tenka tvarkytis su iššukiais patiems, prašyti pagalbos trenerių ar draugų“, – stovyklos iššūkius vardino R. Šuškevič.

Dar vienas rimtas VFA vasaros futbolo stovyklų dalyvių iššūkis – buvimas be telefonų, planšečių ir kompiuterių. „Stovyklos metu vykdoma savotiška detoksikacija nuo telefonų. Vaikai neturi galimybės jais naudotis, jie gali tik vakare paskambinti tėvams ir pasidalinti dienos įspūdžiais. Reikia pamatyti, kaip pasikeičia vaikų bendravimas be telefonų, kaip užsimezga kontakto ieškojimas, keičiasi dėmesio koncentracija ir net pasaulėžiūra. Atrodo, vos kelios dienos, bet pokyčiai būna akivaizdūs. Mano galva, mes iš tiesų per mažai apie priklausomybę nuo telefonų ir kompiuterių, bet kai matai, jog vaikai praleidžia išmaniuose įrenginiuose nuo 6 iki 10 valandų per dieną, supranti, kad tai ne juokas, o labai rimta problema. Todėl mes ir skatiname visus tėvelius nebijoti, leisti savo vaikus į stovyklas, nes jose jie gauna neįkainojamą patirtį. Mūsų akademija ir stovykloje dirbantys treneriais iš visų jėgų stengiasi, kad vaikui stovykla būtų nepamirštamu įvykiu, kad vaikas puikiai ir smagiai praleistų laiką, kad su visais iššūkiais susitvarkytų sklandžiai ir tobulėtų ne tik kaip futbolininkas, bet ir kaip asmenybė – ne tik aikštėje, bet ir už jos ribų“, – pareiškė VFA Vystymo direktorius R. Šuškevič.

VisadaGaliGeriau #DaugiauNeiAkademija