Iš Lenkijos – su nugalėtojų taure ir pilnu patirties bagažu

Lapkričio 19-20 dienomis „Vilnius Football Academy“ 2010 ir 2011 metų gimimo auklėtiniai dalyvavo Lenkijoje vykusiame „Podhale Cup 2022“ turnyre. Galutinėje 26 komandų rikiuotėje trenerio Tomo Staniūno vadovaujama VFA „Black“ ekipa užėmė pirmą vietą, o trenerio Pauliaus Obolevičiaus diriguojama VFA „White“, kurioje žaidė ir septyni 2011 m. gimimo futbolininkai, finišavo aštuntoje pozicijoje.

Pasak T. Staniūno, grupių etape VFA „Black“ komanda iškovojo tris pergales ir lygiosiomis sužaidė su „Zaglębie Lubin“ akademijos komanda. Beje, pagrindinėje šio klubo komandoje prieš keliolika metų žaidė VFA vadovas Darvydas Šernas. „Grupėje užėmę pirmą vietą gavome teisę kovoti dėl čempionų taurės su kitų grupių pirmomis komandomis. Antrą turnyro dieną pradėjome dviem užtikrintomis pergalėmis, o trečiose neišnaudoję gausybės progų – pralaimėjome. Paskutinės rungtynės mums prilygo finalui, nes sužaidę lygiosiomis, būtume likę antri, o pralaimėję rizikavome apskritai likti tik ketvirti. Tuo metu, pergalė mums būtų garantavusi pirmą vietą ir čempionų taurę. Vyrukai po pralaimėjimo nenukabino nosių, nepasidavė panikai (o jei ir pasidavė – tai tik trumpam), susitvarkė su nervais ir su fantastiško VFA „White“ komandos palaikymu įveikė varžovus 3:0 ir po rungtynių kėlė į viršų turnyro nugalėtojų taurę“, – teigė T. Staniūnas.

Savo ruožtu, VFA „White“ grupėje iškovojo 2 pergales ir 2 kartus pralaimėjo, tačiau pašalinus iš turnyro vieną komandą savo grupėje užėmė antrą vietą. „Nežinome, kas nutiko, tikėtina, kad vienoje komandoje žaidė vyresni futbolininkai, bet galiausiai grupėje pakilome į antrą vietą, o tai leido varžytis su antrąsias vietas savo grupėse užėmusiomos komandomis dėl 6-11 vietų. Šiek tiek apmaudu, kad antrą turnyro dieną VFA „White“ pradėjo nesėkmingai, susidarė įspūdis, kad berniukai aikštėje dar miegojo, tad buvo patirtos dvi nesėkmės. Miegams išsisklaidžius pavyko sužaisti geriau, pasiekti lygiasias ir pergalę, o galutinėje rikiuotėje užimta aštunta vieta“, – konstatavo T. Staniūnas.

VFA futbolininkai neliko ir be asmeninių įvertinimą, mat geriausiu turnyro vartininku buvo išrinktas VFA „Black“ komandos atstovas Arijus Petrikas. Anot T. Staniūno, šis turnyras turėtų vaikams suteikti daugiau pasitikėjimo savimi. „Lenkijoje viešėjome tikrai ne pirmą kartą, tačiau ankstesnės išvykos nebuvo tokios sėkmingos, dažnai sunkiai tvarkydavomės su jauduliu, pralaimėdavome silpnesnėms komandoms, daug rungtynių sužaisdavome lygiosiomis. Bet šis turnyras nubraukė tą savotišką prakeiksmą ir tikrai vaikams suteiks daugiau pasitikėjimo savimi. Džiaugiamės kai kurių vyrukų parodytomis lyderio savybėmis, pademonstruotu individualiu meistriškumu. Gavome daug gerų atsiliepimų iš organizatorių, kurie sakė, kad kitos komandos stebisi, jog ir lietuviai moka žaisti futbolą. Džiaugiamės ir 2011 metų berniukų pasirodymu. Kai kuriems koją kišo jaudulys, bet buvo ir labai gerų pasirodymų. Geriausiai mūsų nuomone pasirodžiusiam jaunesniam berniukui bandysime suteikti šansą pasitreniruoti su 2010 komanda“, – pažadėjo su 2010 m. gimimo VFA auklėtiniais dirbantis T. Staniūnas.

Jis atkreipė dėmesį ir į kitus išvykos privalumus. „Nors kelionė buvo ilga ir varginanti, bet jos metu vyrukai gerai susilipdė, traukė dainas, žaidė žaidimus, o eliminavus iš aplinkos telefonus, ypač daug bendravo tarpusavyje. Manau tokios išvykos naudingos ne tik kaip futbolo žaidėjams, bet ir asmenybių ugdymui. Taip pat noriu padėkoti ir vaikų tėveliams, nepabūgusiems ilgo kelio ir atvykusiems į turnyrą. Jie dovanojo mums fantastišką palaikymą, pagalbą kurios tikrai prireikė, taip pat prisidėjo ir žurnalistiniu darbą, pasakodami apie įvykius aikštėje kitiems tėveliams“, – teigė T. Staniūnas.

VFA vardu sveikiname visus turnyre dalyvavusius ir Lietuvos vardą garsinusius trenerius bei žaidėjus, nuoširdžiai dėkojame ir tėveliams. Pasirodymas puikus, bet mes juk žinome, kad #VisadaGaliGeriau!