„KIDS CUP“ turnyre – dvigubas VFA futbolininkų išbandymas

Sausio 15 dieną Pilaitės manieže vykusiame „KIDS CUP“ turnyre 2013 m. gimimo vaikų varžybose dalyvavo dvi „Vilnius Football Academy“ komandos. Trenerio Igno Baranausko vadovaujami VFA 2013 m. gimimo futbolininkai grupėje išmėgino jėgas su Daugpilio „FS Daugavpils“, FM „Vilniaus Vytis“, FM „Žaibas“ ir FA „Šiauliai“ komandomis, o Domanto Ežerskio treniruojami 2014 m. gimimo berniukai susitiko su FM „Nike“, Kauno raj. FC „Hegelman“, FM „Ataka“ ir „FS Daugavpils-2“ komandomis.

Pasak I. Baranausko, jo auklėtiniams geriausios buvo pačios pirmos rungtynės prieš Latvijos futbolo atstovus – „FS Daugavpils“ komandą. „Kadangi varžovai demonstravo gerą futbolą, tai ir mes negalėjome stovėti vietoje ir nieko nedaryti. Varžovai demonstravo didelį norą, kovojo iš visų jėgų, žaidė kietai, todėl mūsų vaikinai buvo priversti atsakyti tuo pačiu. Rungtynės buvo labai atkaklios ir kovingos, nors mes ir pralaimėjome 4:5, bet noru ir atsidavimu varžovams nenusileidome. Šiek tiek trūko judėjimo aikštėje, geresnio atsidengimo, nes buvo sunku surasti priekyje žmonių įžaidžiant kamuolį nuo savų vartų, bet kova buvo labai gera“, – teigė treneris Ignas.

Antrose rungtynėse VFA komanda 4:2 įveikė FM „Vilniaus Vytis“ ekipą, o trečiose, pademonstravusi charakterį, išlipo iš keturių įvarčių duobės ir 5:4 nugalėjo „Žaibo“ futbolo mokyklos auklėtinius. „Rungtynėse su „Vilniaus Vyčiu“ varžovai bandė žaisti per savo puolėją, kamuolio faktiškai neįžaidinėjo, mes naudojomės jų klaidomis ir užtikrintai laimėjome. Trečias rungtynes žaidėme po pertraukėlės, vaikai išėjo į aikštę atsipalaidavę ir jau po 9 minučių pralošinėjome 0:4. Smagu, kad po tokio starto nepasimetėme, parodėme charakterį ir sugrįžome į žaidimą įvarčių lietumi bei pasiekėme sunkią pergalę 5:4“, – konstatavo I. Baranauskas.

Paskutinėse grupės rungtynėse su FA „Šiauliais“ sprendėsi galutinė komandų vieta grupėje. Pergalė būtų leidusi VFA komandai patekti į kitą etapą ir kovoti dėl 3-ios vietos turnyre. Deja, po apmaudžiai susiklosčiusios rungtynių pabaigos pergalę 6:5 iškovojo šiauliečiai. „Pirmavome visas rungtynes ir vienu momentu patikėjome, kad jau esame kitame etape. Buvau šalia vaikų, kurie buvo pakeisti ir jau pradėjo kalbėti apie rezultatus kitoje grupėje, aiškintis su kuo teks žaisti. Pamiršome, kad finalinio švilpuko dar nebuvo, kad dar reikia žaisti. Pasipylė klaidos prie mūsų vartų, nesusitvarkėme su varžovais žaidžiant 1×1 ir paskutinėmis sekundėmis praleidę kelis įvarčius į kitą etapą leidome žengti varžovams. Iš tiesu, liūdna ne dėl pralaimėtų rungtynių, o dėl to, kad jų metu vaikai mažiau dėmesio skiria detalėms, pamiršta mūsų susitarimus ir pagrindinius uždavinius. Tai neleido mums pasiekti geresnių rezultatų turnyre. Buvo per daug saviveiklos, trūko komandinio darbo gynyboje ir atakoje, trūko ir geresnio judėjimo aikštėje, kad apsunkintume varžovams kelią link mūsų vartų. Bet kiekvienos rungtynės suteikia vertingos patirties, tad kibsime į darbus treniruotėse ir bandysime taisyti klaidas“, – pažadėjo treneris I. Baranauskas.

VFA 2013

Rimtų futbolo pamokų gavo ir su vyresniais varžovais susitikę D. Ežerskio auklėtiniai. Jiems tai buvo pirmasis turnyras po praėjusių metų gruodį vykusios išvykos į Lenkiją ir pirmosios oficialios varžybos 2023 metais. „Nusprendėme sudalyvauti ne 2014 m., o metais vyresnių futbolininkų kategorijoje. Prieš turnyrą kalbėjausi su berniukais,sakiau, jog reikia nusiteikti sunkioms kovoms, nes žaisime prieš vyresnius varžovus, tad čia tikrai nebus lengvo „pasispardymo“. Sutarėme, kad turėsime sukandę dantis dirbti gynyboje ir vienas kita palaikyti, jeigu norime parodyti ką mokame“, – teigė D. Ežerskis.

Anot jo, pirmose rungtynėse vaikus slėgė įtampa, žaidimas nesiklijavo, o varžovai nedvejodami baudė už menkiausias klaidas, bet vėliau žaidimo kokybė pagerėjo. „Pirmos rungtynės mums buvo kaip tikra naujiena. Išejom susikaustę, su baime akyse, kamuolys neklausė, darėme nemažai klaidų, o varžovai mus už tai greitai bausdavo. Apskritai žaidimas pries vyresnius mum nėra naujiena, yra tekę ir anksčiau dalyvauti tokio amžiaus vaikų futbolo turnyruose, bet tuomet tarp vaikų dar nebuvo tokio skirtumo, kokį pamatėme šiame turnyre. Greitis, jėga, smūgiai i vartus, sprendimų priėmimai tokiame lygmenyje buvo visiškai kitokie, o tiksliau, būtent tokie, kokių ir mes siekiame, – pastebėjo treneris Domantas. – Kalbant apie varžovus, man patiko abiejų Daugpilio komandų žaidimas. Neatsitiktinai jų pirma ir antra komandos užėmė aukščiausias vietas turnyre. Iš tokių varžovų tikrai yra ko pasimokyti. Beje, geriausias turnyro rungtynes mes būtent ir sužaidėme prieš Daugpilio II komandą. Manau tai tik įrodė, kad turime nemažai rezervų ir vietos tobulėjimui“.

D. Ežerskio teigimu, nors turnyre pergalių iškovoti nepavyko, bet jis tikrai tapo gera patirtimi ateičiai. „Pamatėme kurioje vietoje mums reikia pasitempti – tiek visai komandai, tiek ir man kaip treneriui. Akivaizdu, kad pasakyti vaikams, jog nusiteiktų sunkiai kovai, nes teks žaisti prieš vyresnius neužtenka. Visgi, ne viskas taip paprasta, kaip mums kartais gali pasirodyti, taigi reikia mokėti atrasti ir kitokių motyvacinių ir skatinamųjų priemonių“, – konstatavo treneris D. Ežerskis.

VFA 2014

Nors komandinėse varžybose VFA auklėtiniams sužibėti nepavyko, bet individualiu meistriškumu žybtelėjęs Matas Sadauskas tapo žongliravimo konkurso nugalėtoju.

Su kuo visus ir sveikiname, o tuo pačiu ir primename, kad #VisadaGaliGeriau!