Darvydas Šernas: „Džiaugiuosi, kad galėjau sužaisti rungtynes, apie kurias svajojau nuo vaikystės“

Šeštadienį naujasis Dariaus ir Girėno stadione žaižaravo ryškiausios Lietuvos futbolo legendos, o tarp jų spindėjo ir „Vilnius Football Academy“ bendraįkūrėjas bei vadovas Darvydas Šernas. Per savo karjerą 47 rungtynes Lietuvos nacionalinėje rinktinėje sužaidęs ir 5 įvarčiais pasižymėjęs futbolininkas dalyvavo Lietuvos ir FIFA futbolo legendų rungtynėse, skirtose Lietuvos narystės FIFA organizacijoje šimtmečio paminėjimui.

Lietuvos legendų komandoje žaidė legendiniai Vilniaus „Žalgirio“ futbolininkai Stasys Danisevičius, Stasys Baranauskas, Algis Mackevičius, Valdas Ivanauskas, Arminas Narbekovas, Arvydas Janonis, Viačeslavas Sukristovas, Virginijus Baltušnikas, taip pat jaunesnės kartos futbolininkai Paulius Grybauskas, Ernestas Šetkus, Georgas Freidgeimas, Rolandas Džiaukštas, Tadas Kijanskas, Andrius Skerla, Tomas Žvirgždauskas, Deividas Česnauskis, Edgaras Česnauskis, Tomas Danilevičius, Tomas Ražanauskas, Edgaras Jankauskas, Igoris Morinas, Darius Maciulevičius, Andrius Velička, Gražvydas Mikulėnas, Rimantas Žvingilas, Ignas Dedura, Marius Stankevičius, Arūnas Klimavičius, Donatas Vencevičius, Robertas Poškus, Raimondas Žutautas, , Aurelijus Skarbalius, Mantas Savėnas, Saulius Mikalajūnas. Komandą treniravo žymūs Lietuvos futbolo specialistai Benjaminas Zelkevičius, Algimantas Liubinskas ir Jose Couceiro.

FIFA legendų komandos gretose buvo vartininkai Dida ir Julio Cesar, taip pat Michel Salgado, Roque Junior, Levan Kobiashvili, Fabio Cannavaro, Carles Puyol, Youri Djorkaeff, Ricardo Quaresma, Aldair, Houssine Kharja, David Trezeguet, Esteban Cambiasso, Nuno Gomes, Christian Karembeu, Antonio Valencia, Serginho, Vincent Candela. Aikštėje pasirodė ir pats FIFA prezidentas Gianni Infantino, o šią komandą treniravo Avram Grant.

Lietuvos ir FIFA futbolo legendų rungtynės baigėsi lygiosiomis 2:2. Šventinėse rungtynėse pirmasis įvartis krito 27 minutę, kai Robertas Poškus galva nukreipė kamuolį į vartus, po puikaus Edgaro Česnauskio perdavimo iš kairiojo krašto. Prieš pat kėlinio pabaigą, 30 minutę lietuvių persvarą padvigubino po baudos smūgio pasižymėjęs Gražvydas Mikulėnas. FIFA legendos nusprendė nepasiduoti ir antrame kėlinyje rezultatą išlygino: 34 minutę įvarčiu pasižymėjo argentinietis Estebanas Cambiasso, o 40 minutę portugalas Nuno Gomesas.

Dariaus ir Girėno stadione rungtynes stebėjo apie 5 tūkst. žiūrovų, o D. Šerną bei kitus legendinius futbolininkus audringai palaikė ir gausus VFA bendruomenės narių – trenerių, jaunųjų futbolininkų ir jū tėvelių būrys. Pats Darvydas po rungtynių neslėpė, kad sudalyvavęs tokio pobūdžio renginyje išpildė vieną iš savo vaikystės svajonių.

„Kai pradėjau lankyti futbolo treniruotes, svajojau, kad vieną dieną su geriausiais Lietuvos futbolininkais žaisiu geriausiame Lietuvos futbolo stadione, stebint tūkstančiams žmonių. Per savo karjerą teko rungtyniauti įvairiose užsienio šalyse, su Lietuvos rinktine žaidžiau prieš galingą Prancūzijos ekipą pagrindiniame šios šalies stadione „Stade de France“ stebint 80 tūkst. žiūrovų, 2010 metais teko susitikti aikštėje su tuometiniais pasaulio čempionais ispanais, taip pat buvo daugybė kitų įsimintinų rungtynių ir įvykių, tačiau baigiau karjerą taip ir neįgyvendinęs savo svajonės, nes per visus tuos metus Lietuvoje nebuvo normalaus, šiuolaikinio futbolo stadiono.

Kai pernai pagaliau duris atvėrė atnaujintas Dariaus ir Girėno stadionas, džiaugiausi, bet tuo pat metu ir šiek tiek liūdėjau, nes supratau, kad aš jame taip ir nesužaisiu. Tad galite tik įsivaizduoti mano emocijas, kai sulaukiau kvietimo į Lietuvos ir FIFA futbolo legendų rungtynes. Tikrai negalvoju, kad esu futbolo legenda, tačiau labai džiaugiuosi, kad drauge su tikromis legendomis galėjau išbėgti į tikro futbolo stadiono aikštę ir pagaliau sužaisti rungtynes, apie kurias svajojau beveik tris dešimtmečius“, – teigė D. Šernas.

Darvydai, kokie įspūdžiai liko iš šio renginio?

Tik patys geriausi. Ir ne tik dėl stadiono ar rungtynių. Buvo labai gera susitikti su vyresnės kartos futbolininkais, tikromis Lietuvos futbolo legendomis, apie kuriuos teko daug girdėti, bet niekada jų nemačiau žaidžiančių: Danisevičius, Mackevičius, Janonis ir kiti. Su dauguma iš jų nebuvau net pažįstamas. Be abejo, smagu buvo ir susitikti savo kartos futbolininkus, su kuriais teko žaisti Lietuvos rinktinėje. Ir tikrai neslėpsiu, kad buvo labai malonu pažaisti su pasaulinio lygio žvaigždėmis – Fabio Cannavaro, Carles Puyol, Ricardo Quaresma ir kitais. Man savo laiku teko žaisti prieš puikius futbolininkus, bet tokios žvaigždžių rinktinės vienoje vietoje dar nebuvau matęs. Smagu, kad galėjome ne tik pažaisti, bet ir po rungtynių pabendrauti, pasidalinti prisiminimais. Tikras kosmosas, kai pagalvoji.

Taip pat turiu pasakyti, kad rungtynių metu buvau iki širdies gelmių sujaudintas, kai išgirdau iš tribūnų mano vardą skanduojančius VFA auklėtinius, tėvus. Jie pradėjo, paskui užsikūrė ir kiti žiūrovai, o jausmas buvo tiesiog nuostabus. Apskritai, per tą savaitgalį pasikroviau labai daug teigiamų emocijų.

Lietuvos ir FIFA futbolo legendų rungtynės baigėsi lygiosiomis. Ar norėjosi laimėti, įmušti įvartį?

Prieš rungtynes varžovai prašė, kad per daug nebėgiočiau, kalbėjomės, kad ramiai pažaisime, draugiškai, su šypsenomis. Tačiau antrame kėlinyje visgi prasimušė tas sportinininkų charakteris, noras laimėti – ne tik pas juos, bet ir pas mus. Tada ir daugiau kontakto atsirado, ir gynėjai kiečiau žaisti pradėjo, bet viskas vyko labai aukštame lygyje, neperžengiant leistinų ribų.

2010 m. Europos čempionato atrankos etapo rungtynėse su Ispanijos rinktine pelnei įvartį žaisdamas prieš C. Puyolį. Ar teko su juo pabendrauti?

Aikštėje nesikalbėjome, nebuvo kada. Bet po rungtynių, vakarienės metu susitikome, prisiminėme, pasidalinome įspūdžiais. Tikrai buvo labai smagu.

Šios legendų rungtynės buvo skirtos Lietuvos futbolo šimtmečiui, tačiau norisi tikėti, kad kitų taip ilgai laukti nereikės. Gal ateityje tarp Lietuvos futbolo legendų bus ne tik VFA vadovas, bet ir auklėtiniai?

Tikiu, kad bus tačiau, pirmiausiai reikia galvoti ne apie legendas, o apie kitus dalykus. Aš asmeniškai visiems akademijos auklėtiniams linkiu sužaisti ne legendų parodomosiose rungtynėse, o Lietuvos rinktinėje. Dabar tai yra mano didžiausia svajonė, dėl jos aš ir kūriau akademiją, dėl jos ir dirbu drauge su visais mūsų treneriais ir vadovais.

Manau, kad didžiausia vaikų svajonė turi būti žaidimas Lietuvos rinktinėje. Nes tai yra aukščiausias tavo meistriškumo įvertinimas, o iš rinktinės atsiveria keliai į pajėgiausius užsienio šalių klubus ir čempionatus. To ir palinkėsiu, kad iš mūsų akademijos kuo daugiau vaikų patektų į savo amžiaus jaunimo rinktines, vėliau susitiktų nacionalinėje rinktinėje, o galiausiai, neabejoju, sulauks savo šanso pasirodyti ir futbolo legendų rungtynėse!

#VisadaGaliGeriau!