Trakuose – vertingos futbolo pamokos VFA auklėtiniams

Trys „Vilnius Football Academy“ komandos rugsėjo pabaigoje – spalio pradžioje lankėsi Trakuose ir išbandė jėgas vaikų futbolo turnyre „Mero taurei laimėti“. Rugsėjo 30 d. pirmi į kovą stojo trenerio Domanto Ežerskio vadovaujami 2013 m. gimimo VFA futbolininkai.

8 prieš 8 formatu vykusiame turnyre iš viso dalyvavo 8 komandos, VFA ekipa grupėje susitiko su FK „Granitas“ B, FK „Margiris“ ir FM „Vilniaus Vytis“ komandomis. Trenerio Domanto auklėtiniai įveikė „Granito“ ir „Margirio“ futbolininkus, tačiau rungtynėse dėl pirmos vietos grupėje nusileido „Vyčiui“ ir turėjo tenkintis dalyvavimu mažajame finale.

Rungtynėse dėl 3-ios vietos VFA komanda susitiko su kitoje grupėje antrą vietą užėmusia FK „Granitas“ A komanda. Lygių varžovų dvikovoje ilgą laiką nei viena komanda nesugebėjo pasižymėti, nors progų būta prie abiejų vartų. Tačiau galiausiai sėkmė nusišypsojo VFA futbolininkams. „Likus 5 min. iki rungtynių pabaigos gerai įžaidę kamuolį nuo savų vartų surengėme gražią ataką, kamuolys pasiekė prie varžovų vartų buvusį mūsų žaidėją, kuriam beliko pamušti jį į tuščius vartus. Sėkmė? Gal ir taip. O gal tiesiog žaidėjas turi gerą uoslę įvarčiams?“, – lemiamą rungtynių įvykį su šypsena prisiminė treneris Domantas.

Anot jo, po šio epizodo VFA komanda įgavo daugiau pasitikėjimo, po kelių minučių Gabrielius J. po individualaus reido įmušė antrą įvartį ir tokiu būdu „uždarė“ rungtynes. „Netrukus teisėjo švilpukas paskelbė rungtynių pabaigą, vaikai džiaugėsi, treneris patenkintas, tėvėliai laimingi. Ar gali būti geriau? Pagal mūsų šūki tikrai taip! Pasidžiaugėme 3-ios vietos laimėtojams skirtais apdovanojimais, pasveikinome geriausiu komandos žaidėju išrinktą Gabrielių, kuriam tai buvo pirmasis turnyras mūsų komandoje, ir sutarėme, kad privalome ir toliau sunkiai dirbti treniruotėse, kad kitą kartą būtume pirmi“, – pastebėjo treneris D. Ežerskis.

Spalio 1 d. Trakuose viešėjo net dvi 2014 m. gimimo VFA auklėtinių komandos – trenerio Igno Kurkliečio vadovaujama Karalienės Mortos mokyklos ekipa ir trenerio Mato Juodelio Lazdynų grupės futbolininkai. 5 prieš 5 formatu vykusiose varžybose dalyvavo 9 komandos, VFA komandos B ir C grupėse susitiko su Vilniaus rajono futbolo mokyklos, „Margirio“ ir „Vilniaus Vyčio“ ekipomis, turnyre „Mero taurei laimėti“ dėl apdovanojimų taip pat varžėsi FM „Fortūna“ ir Trakų miesto futbolininkai.

Trenerio I. Kurkliečio auklėtiniai galutinėje turnyro rikiuotėje užėmė 6 vietą, o M. Juodelio treniruojama komanda finišavo 7-oje.

„Turnyre patyrėme visko, buvo ir pergalių, ir pralaimėjimų, ir lygiųjų, tačiau didelio dėmesio rezultatams neskyrėme, labiau norėjosi pasižiūrėti ar veikia tai, ką darome treniruotėse. Nuo pat pirmų rungtynių su visais aikštės žaidėjais susitarėme, jog turime būti drąsūs žaidimo 1 prieš 1 situacijose, naudoti apgaulingus judesius ir žaisti į priekį. Treniruočių procese akcentuojame suvokimo kur yra laisva erdvė svarbą, kad futbolininkai suprastų kur gali varytis kamuolį patys, o kur galbūt reikėtų pasidalinti kamuoliu su komandos draugais.

Tikrai buvo momentų, kuriuose tai pavyko, dėl to esu patenkintas ir sveikinu vyrukus su progresu. Tiesa, pamatėme, jog su žaidėjų pozicijomis dar turime padirbėti. Vis išlenda tas pats puolėjo įbėgimas pas gynėjus, kraštinių žaidėjų „mėtymasis“ po aikštę. Šiuos aspektus ir toliau aiškinsimės treniruotėse. Tad tikrai noriu padėkotiorganizatoriams už kvietimą į turnyrą. Pamačiau nemažai pozityvių momentų, o kas labai svarbu, kad ir patys žaidėjai pamatė, jog gali žaisti futbolą. Tikiu, kad tai suteiks jiems stimulą dar stipriau ir rimčiau reniruotis“, – teigė treneris Ignas.

Trenerio Mato vadovaujama VFA Lazdynų komanda turnyrą pradėjo dviem pralaimėjimas, bet antrame etape žaisdama su trečias vietas kitose grupėse užėmusiomis komandomis pasiekė dvi pergales ir pasirodymą baigė džiugia gaida.

„Visada smagu kad yra galimybių vaikams pasirodyti ir parodyti savo geriausias savybes. Turnyrą vertinu labai gerai, smagu kad vaikai treniruotėse išmoktus įgūdžius perkelia į rungtynes ir stengiasi panaudoti juos žaidžiant su kitomis komandomis. Drąsus žaidimai 1 prieš 1 šiuo metu esminis treniruočių akcentas, taip pat kibi ir kieta gynyba, greitas kamuolio susigrąžinimas po praradimo – visa tai buvo pagrindiniai turnyre keliami tikslai. Be abejo, ne visus tikslus pavyko įgyvendinti, turime dar kur tobulėti, gerinti įgūdžius, kad kitose rungtynėse pasirodytume dar geriau.

Kita vertus, tikrai nenuostabu, kad dar ne viskas pavyksta. Kai kuriems vaikams tai apskritai buvo pirmas futbolo turnyras, kitiems taip pat trūksta varžybinės praktikos, tad panašaus vaizdo ir tikėjomės. Visgi labai gerai, kad vaikai gauna tokių galimybių, nes tik tokiu budu matome ko jiems labiausiai trūksta ir galime pagerinti savo žaidimą“, – dėstė treneris Matas, nepamiršęs padėkoti visiems, kurie buvo turnyre: tiek ir futbolo aikštėje kovojusiems vaikams, tiek ir juos šauniai palaikiusiems tėveliams.

Akademijos vardu sveikiname visus turnyro dalyvius – trenerius, futbolininkus ir jų tėvelius, o tuo pačiu ir primename, kad #VisadaGaliGeriau!