„Podhale Cup“: sniegas, futbolas, pergalės ir patirtys

Gruodžio 1-3 dienomis dvi „Vilnius Football Academy“ 2007 ir 2008 m. gimimo auklėtinių komandos lankėsi Lenkijos Zakopanės regione. Trenerių Roberto Šuškevič ir Tiago Ferreira auklėtiniai nepabūgo žiemos išdaigų ir sėkmingai sudalyvavo tarptautiniame futbolo turnyre „Podhale Cup“.

Trenerio Roberto vadovaujama VFA U16 komanda turnyre sužaidė 6 rungtynes, iškovojo 4 pergales, 2 kartus sužaidė lygiosiomis ir galutinėje rikiuotėje užėmė pirmą vietą. Tuo metu trenerio Tiago diriguojama VFA ekipa U17 amžiaus grupės varžybose finišavo penktoje pozicioje: per 8 rungtynes pelnė 4 pergales, patyrė 2 nesėkmes, o dar 2 mačai baigėsi lygiosiomis.

„Išvyka į tolimą Lenkijos kampelį, prie pat Zakopanės, visomis prasmėmis buvo labai įdomi ir pamokanti. Nors kelionė buvo labai ilga, o atvykus paaiškėjo, kad dėl gausaus snygio neatlaikė pripučiamas maniežas, tad teko žaisti lauke, ant apsnigtų aikščių ir spaudžiant šaltukui, bet vyrukai įrodė, kad net ir tokiomis sunkiomis sąlygomis galima mėgautis futbolu“, – pastebėjo treneris Robertas.

Anot jo, viskas priklauso nuo požiūrio ir geros kompanijos. „Ilgą kelionę autobusu pavertėme geru „team-buildingu“, daug bendravome, žaidėme įvairius žaidimus ir vieni kitus pažinome geriau. Į apsnigtas aikštes nekreipėme dėmesio ir tiesiog mėgavomės futbolu. Svarbu ir tai, kad žaidėme futbolą, kurio mokomės kiekvieną dieną, rodėmė charakterį kiekvienose rungtynėse, stojome mūru už komandą ir kovojome dėl kiekvieno centimetro aikštėje. Šiame turnyre aš mačiau komandą, kuri buvo vieninga ir tvirta kumštis tiek aikštėje, tiek už jos ribų. Būtent tai ir leido mums grįžti namo su nugalėtojų taure“, – teigė R. Šuškevič.

VFA U16 komanda pirmame varžybų etape savo grupėje įveikė visus tris varžovus, o antrą dieną geriausių abiejų grupių ekipų ketvertuke iškovojo pergalę ir du kartus sužaidė lygiosiomis. „Pirmą dieną pasiekėme visas pergales demonstruodami gražų, atakuojantį futbolą. Buvome išsikėlę tikslus kiekvienoje žaidimo fazėje ir jų pavyko laikytis. Antrą dieną susitikome su kitos grupės 1 ir 2 vietas užėmusiomis komandomis ir mūsų grupės antra komanda. Jei pirmą dieną per trejas rungtynes pelnėme 12 įvarčių, o praleidome tik 1, tai finalinėje grupėje vyko labai atkakli ir emocinga kova, kurioje įvarčių buvo gerokai mažiau, nors progų netrūko. Pirmas rungtynes 1:0 laimėjome prieš Vroclavo „Sląsk WKS“, antrose su Čenstakavos „Skra“ vyko lygi kova, vienu metu varžovai pirmavo, tačiau parodėme charakterį ir paskutinėmis minutėmis rezultatą išlyginome. Trečiosios „auksinės“ grupės rungtynės su Modlničkos „APN Sportowiec“ mums buvo kaip finalas. Nuo pirmos minutės kontroliavome žaidimo eigą, daug atakavome, turėjome kelias puikias progas, bet jų neišnaudojome, o baigiants dvikovai – praleidome įvartį. Toks rezultatas būtų mus nustūmęs į trečią vietą, tačiau vyrukai dar kartą įrodė, kad yra tikra komanda. Per likusį laiką prispaudėme varžovus prie jų vartų ir paskutinę sekundę išplėšėme lygiasiąs, o tuo pačiu – ir turnyro nugalėtojų titulą! Tai buvo tikra vyšnia ant viso turnyro metu mūsų kepto torto. Po to sekė šokiai, džiaugsmas ir fantastiškos emocijos. Manau, kad mes tikrai to nusipelnėme, ne tik žaidimu, bet ir savo charakteriu bei komandiškumu. Viduje atmosfera buvo fantastiška ir tai matėsi aikštėje. Bendrai džiaugiuosi ir didžiuojuosi vyrukais! Vienas malonumais su jais darbuotis ir leisti laiką, ne tik aikštėje bet ir už jos ribų“, – konstatavo VFA U16 komandos treneris R. Šuškevič.

Vertingų pamokų „Podhale Cup“ turnyre gavo ir tenerio T. Ferreira vadovaujama VFA U17 komanda. Išvykoje dalyvavo beveik visi Lietuvos jaunių iki 18 metų čempionate rungtyniaujantys futbolininkai, kuriems šis turnyras tapo rimtu komandiškumo išbandymu. „Pirmą dieną sužaidėme 6 rungtynes, po 24 minutes. Sąlygos buvo gan sudėtingos, ne tik spaudė šaltukas, bet ir nuolat snigo. Startavome labai smagiai, iškovojome pergalę ir pasiekėme lygiąsias. Vaikinai buvo kupini motyvacijos, pasitikėjimo, netrūko ir pozityvių emocijų. Nors trečiose rungtynėse patyrėme minimalią nesėkmę, bet vyrukai ketvirtame mače pademonstravo savo geriausias savybes ir iškovojo antrą pergalę. Kadangi į finalinį ketvertą iš grupės pateko dvi aukščiausias vietas užėmusios komandas, per paskutinius du mačus mums reikėjo iškovoti abi pergales. Deja, ši užduotis pasirodė pernelyg sudėtinga. Penktose rungtynėse sužaidėm lygiosiomis 0:0, o šeštose 0:1 nusileidome paskutinę vietą grupėje užėmusiems varžovams, tad su 8 taškais grupėje likome ketvirti ir kitą dieną žaidėme tik 5-8 vietų“, – turnyro eigą apibendrino treneris Tiago.

Anot jo, paskutinės pirmos dienos rungtynės pademonstravo komandos silpnybes. „Ne kartą teko su tuo susidurti Lietuvos čempionate, tas pačias problemas išvydome ir turnyre. Tai noro ir kovingumo, elementaraus charakterio stoka. Kai kurie žaidėjai paprasčiausiai nuleido rankas ir pasidavė. Po pirmos dienos turėjome labai rimtą pokalbį su vyrukais, drauge su treneriu Robertu bandėme išsiaiškinti kodėl taip nutiko. Džiugu, kad tas pokalbis nepraėjo veltui, nes kitą dieną turnyrą užbaigėme dviem pergalėmis ir galutinėje rikiuotėje užėmėme penktą vietą. Varžybų lygis tikrai buvo gan aukštas, teko susitikti ir su Lenkijos Elitinės U17 lygos komandomis, ir su varžovais iš žemesnės lygos. Turnyrą užbaigėme su geromis nuotaikomis, bet šioks toks kartėlis liko, nes jautėme, kad tikrai galėjome kovoti ir dėl pačių aukščiausių vietų“, – samprotavo treneris T. Ferreira.

Akademijos vardu sveikiname trenerius ir futbolininkus su sėkmingu pasirodymu ir naujomis patirtimis, o taip pat primename, kad #VisadaGaliGeriau!