Lenkijoje – dvigubas VFA komandų testas

Vasario 9-11 dienomis „Vilnius Football Academy“ 2010 ir 2008 m. gimimo auklėtinių komandos lankėsi Lenkijos sostinėje Varšuvoje ir ten sužaidė po dvi kontrolines rungtynes. Pirmoje dvikovoje trenerių Antonio Guglielmi ir Augusto Trinkūno vadovaujami VFA U14 futbolininkai 1:5 nusileido bendraamžiams iš Varšuvos „Legia“, o antrose 4:3 įveikė Varšuvos „Polonia“ komandą. Tuo metu trenerio Roberto Šuškevič diriguojama VFA U16 komanda pirmame kontroliniame sparinge 0:4 nusileido „Legia“ ekipai, o antrame 2:3 turėjo pripažinti Pruškovo „Znicz“ pranašumą.

Trenerio Antonio teigimu, pirmosios rungtynės su „Legia“ buvo pačios sunkiausios, bet ir labiausiai pamokančios. „Prieš rungtynes apžiūrėjome „Legia“ bazę, susipažinome su treniruočių ir gyvenimo sąlygomis, vyrukai pamatė, kas tai yra elitinė, aukščiausio lygio akademija. O aikštėje pajuto, kaip sudėtinga kovoti su aukščiausio lygio varžovais. Per pirmas penkias minutes faktiškai nepalietėme kamuolio, bet jau pati pirma mūsų ataka baigėsi varžovų pražanga ir tiksliu baudos smūgiu. Minimalią persvarą išlaikėme visą pirmą kėlinį, bet antrame varžovai dar labiau padidino spaudimą ir vieną po kito pelnė penkis įvarčius. Reikia pasakyti, kad šiose rungtynėse vaikinai labai sunkiai ir pasiaukojančiai dirbo gynyboje, stengėsi iš visų jėgų, bet varžovai galiausiai įrodė savo pranašumą. Visgi, tokiose rungtynėse svarbu ne rezultatas, o procesas, galimybė išmėginti jėgas su pajėgiais varžovais, suprasti savo trūkumus ir grįžus namo treniruotėse juos ištaisyti“, – teigė treneris Antonio Guglielmi .

Sekmadienį VFA futbolininkai susitiko su „Polonia“ ekipa. Po pirmo kėlinio varžovai pirmavo 3:0, bet antrame susiėmę VFA žaidėjai atsitiesė ir laimėjo 4:3. „Pirmą kėlinį pradėjome be energijos, be koncentracijos ir jau per pirmas 20 minučių praleidome tris įvarčius. Pertraukos metu turėjome rimtą pokalbį su vaikinais ir antrame kėlinyje matėme aikštėje visai kitą komandą. Nors tai nebuvo geriausios mūsų rungtynės, tačiau įrodėme, kad nesame tokie prasti, išlipome iš trijų įvarčių duobės ir laimėjome 4:3. Vyrukai pademonstravo psichologinį tvirtumą, nepasidavė po nesėkmingos rungtynių pradžios ir išvyką užbaigė labai gražiu akcentu“, – konstatavo treneris Antonio.

„Išvykome penktadienį, nusigavę iki Varšuvos aplankėme miesto centrą ir nuvykome į viešbutį. Po vakarienės surengėme komandos susirinkimą, apžvelgėme rungtynių planą ir galimybę pasirodyti žaidžiant su aukšto lygio komanda. Šeštadienį vykome į „Legia“ treniruočių centrą ir ten žaidėme draugiškas rungtynes. Rungtynės buvo sudėtingos ir labai intensyvios. Daug dvikovų, labai mažai laiko sprendimams ir daug vyriškos kovos. Nors pralaimėjome 0:4, tačiau nesėdome į gynybą ir nestatėme autobuso, taikėme aukštą presingą, įžaidinėjome prie savų vartų ir stengėmės žaisti modernų futbolą. Nors varžovai kontroliavo žaidimą, tačiau savų šansų turėjome ir mes. Buvo vietų, kur įtampą trukdė sužaisti geriau, tačiau galiu didžiuotis vyrukų noru ir atsidavimu. Pamenu, kad rungtynių metu ir pats maloniai nustebau, kai 89 min. vyrukai taikė aukštą presingą prie varžovų vartų ir neleido ramiai užbaigti mačo vienai geriausių Lenkijos akademijų. Smagu, kad pokalbiai apie sunkų darbą, maksimalias pastangas rungtynių metu ir kiekvieno epizodo sužaidimą iki galo nebuvo veltui“, – teigė VFA U16 komandos treneris Robertas.

Po rungtynių futbolininkai galėjo šiek tiek pailsėti ir atgauti jėgas, o kitą dieną jų laukė dvikova su „Znicz“ ekipa. „Šiuo metu pagrindinė klubo komanda žaidžia antrame pagal pajėgumą Lenkijos futbolo divizione, bet įdomu tai, kad šiame klube nuo 18 iki 20 metų žaidė Robertas Lewandowski. Rungtynes prieš „Znicz“ pradėjome aukštu tempu, kūrėme vieną momentą po kito, beveik idealiai pavyko laikytis rungtynių plano ir taktinių/individualių susitarimų. Kontroliavome kamuolį apei 75 proc. laiko, tačiau varžovai bandė atsakyti kontraatakomis. Du kartus jiems pavyko pasinaudoti mūsų klaidomis ar ne iki galo gerai sužaistais momentais, tuo tarpu mes atsakėme vienu įvarčiu. Antrame kėlinyje rungtynės išsilygino, taip pat ir kamuolio kontrolės procentas, tačiau mes dažniau organizavome atakas. Gaila, kad nepavyko išnaudoti savo progų, apsikeitėme įvarčiais ir teko pripažinti varžovų pranašumą 3:2. Pralaimėjome dėl kelių kvailų klaidų, o pats žaidimas ir situacijų išpildymas buvo ganėtinai geras. Apibendrinant šią išvyką, nuoširdžiai džiaugiuosi, kad turėjome galimybę sužaisti dvi kokybiškas ir intensyvias rungtynes su pajėgiais varžovais. Žaidžiant su stipriais priešininkais suprantame, kad turime dar daug ko siekti ir kur stiebtis. Manau, kad potencialo tikrai turime, tikiu, kad su kiekvienomis rungtynėmis žaidimas gali gerėti, o žaidėjai gali tobulėti. To ir sieksime diena iš dienos“, – pažadėjo R. Šuškevič.