VFA futbolininkams – vertingos bendraamžių iš Lenkijos pamokos

Lapkričio 24-26 dienomis dvi „Vilnius Football Academy“ 2013 m. gimimo auklėtinių komandos viešėjo Lenkijoje ir išmėgino jėgas Mrongovo mieste vykusiame „D&D SPORT CUP“ turnyre. Trenerių Domanto Ežerskio ir Ilja Tsyvilka vadovaujamos komandos 7×7 formatu surengtame turnyre per tris dienas sužaidė po 9 rungtynes ir galutinėje rikiuotėje užėmė 17 ir 21 vietas.

Trenerio Domanto teigimu, nors VFA komandos Mrongove rengiamuose turnyruose dalyvavo bent kelis kartus, tačiau 2013 m. gimimo futbolininkams tai buvo pirmas už Lietuvos ribų vykęs turnyras.

„Mums su treneriu Ilja tai irgi buvo savotiškas iššukis, nes su 2013 m. grupe pradėjome darbuotis tik nuo šio rudens, tad dar neturėjome tokio pobūdžio kelionių bei turnyrų patirties. Visi nekantriai laukėme šios kelionės, labai norėjome pamatyti vaikus kitokioje aplinkoje, ilgiau nei įprastai pabūti kartu, vienoje komandoje. Į turnyrą atvykome kiek anksčiau, prieš startą dar surengėme įvadinę treniruotę, pramankštinome kaulus po ilgos kelionės ir pasikėlėme nuotaiką. Turnyro metu visi futbolininkai gavo pakankamai laiko ir progų pasirodyti, pademonstruoti savo įgūdžius ir treniruotėse sukauptas žinias.

Mano treniruota pirmoji VFA komanda per 9 rungtynes iškovojo 3 pergales, kartą sužaidė lygiosiomis ir patyrė 5 nesėkmes. Užėmėme 17 vietą, bet su trupučiu sėkmės, manau, tikrai galėjome būti pirmame dešimtuke. Kita vertus, turnyras parodė mūsų silnesnes vietas, kur mums reikėtų pasitempti, atkreipti dėmesį planuojat treniruočių procesą. Viena iš ryškiausių problemų – žaidimas puolime. Per 9 rungtynes imušėme 11, o prasileidome tik 6, tad dė gynybos priekaištų nėra, ji viso turnyro metu buvo, sakyčiau, nepriekaištinga. Tačiau puolime stipriai strigome. Priartėję prie varžovų vartų niekaip nesugebėdavome pasiųsti kamuolio į tinklą. Įtampa, stresas, emocijos paimdavo viršų ir kamuolys skrisdavo visur, bet tik ne i vartus. Kaip to išvengti? Viskas tik per praktiką, darbą treniruotėse ir, žinoma, būtina turėti kuo daugiau panašių situacijų. Kita vertus, žaisdami 1 prieš 1 varžovams nenusileidome, jaučiasi, kad darbas treniruotėse duoda vaisių. Tik norėtųsi, kad nebandytume su kamuoliu prasiveržti pro 2-3 varžovų užtvarą, nes tokiu atveju klaidos tikimybė smarkai išauga. Tad dar reikia tobulinti laisvos erdvės bei situacijų skaitymo įgūdžius, bendrą supratimą, kada reikia veržtis su kamuoliu, o kada atlikti perdavimą. Bet visa tai yra treniruotėse ištaisomi dalykai. Neabejoju, kad kai vaikas tūkstantį kartų atliks kokį nors pratimą, tada išbėgęs prieš vartus jis užbaigs ataką ir užsimerkęs“,– juokavo treneris Domantas.

Apibendrindamas turnyro pamokas D. Ežerskis teigė, kad komandos pasirodymu nenusivylė. „Nors nepavyko užimti aukštesnių pozicijų, bet ta galutinė vieta – tik skaičiukas, galintis būti nebent atsispyrimo tašku, nuo kurio, nuosekliai dirbdami ir tikėdami tuo ką darome mes galime kilti tik aukštyn. Mūsų laukia dar ne vienas turnyras ir rungtynės, kuriose vaikai galės kaupti patirtį ir įrodyti jog visas jų darbas treniruotėse nenueina veltui. Tad tikrai sveikinu vaikus su debiutiniu tarptautiniu turnyru, o tuo pačiu ir dėkoju ir jų tėveliams. Nepabūgę ilgos kelionės ir gan stipriai spaudusio šaltuko jie visas tris dienas su būgnais, vėliavomis ir skanduotėmis palaikė visus VFA futbolininkus ir suteikė jiems pasitikėjimo bei džiaugsmo“, – pastebėjo treneris Domantas.

„Vilnius Football Academy“ antroji komanda turnyre pergalių neiškovojo, tačiau, trenerio I. Tsyvilka teigimu, grįžo ženkliai patobulėjusi. „Susitikimai su stipriais varžovais buvo sunkūs, bet labai naudingi. Kiekvienose rungtynėse mūsų žaidimas gerėjo, jautėsi tobulėjimas, vis didesnis užtikrintumas. Be abejo, buvo daug emocijų, tiek laimės, tiek ir nusivylimo, bet visumoje gavome daug ir labai reikalingos patirties. Šiek tiek apmaudu, kad nepavyko iškovoti pergalės, nes jei pirmame etape būtume laimėję, o ne sužaidę lygiosiomis, tada ir galutinė vieta būtų buvusi kitokia. Be to, buvo tokių rungtynių, kai atrodė, kad kamuoliui nėra kur dėtis, kad jis jau spurda tinkle, bet kažkaip stebuklingai kamuolys skriedavo pro šalį! O kai neįmuši, pergalių tikėtis labai sudėtinga. Vis dėlto, džiaugiuosi vaikų pastangomis ir noru. Taip pat labai noriu padėkoti už palaikymą tėveliams. Jie ne tik garsiai palaikė, bet ir pavyzdingai elgėsi už aikštės ribų, o tai yra pati geriausia dovana treneriams ir vaikams“, – konstatavo treneris Ilja.

Visi turnyro dalyviai buvo apdovanoti atminimo medaliais, o geriausi komandų futbolininkai buvo įvertinti atskirais prizais. Naudingiausiais „Vilnius Football Academy“ žaidėjais buvo išrinkti Liepa Papievytė ir Leonas Bagočiūnas, o Adomas Valionis ir Jaroslav Zigmand gavo papildomus apdovanojimus už gerą žaidimą.

VFA vardu sveikiname trenerius ir visus jaunuosius futbolininkus su pirmuoju tarptautinio futbolo krikštu, o taip pat primename, kad #VisadaGaliGeriau!