„Wroclaw Winter Cup 2023“: įspūdžiai ir patirtys

Vasario 24-27 dienomis daugiau nei 140 jaunųjų Vilnius Football Academy futbolininkų ir 13 trenerių dalyvavo tarptautiniame „Wrocław Winter Cup“ turnyre. Šiame turnyre po VFA vėliava startavo 10 akademijos komandų (amžiaus grupės 2008 – 2016), o iš viso turnyre dalyvavo daugiau nei 200 komandų iš 13 Europos valstybių!

Dvi dienas trukusio turnyro metu VFA komandos sužaidė nuo 7 iki 13 rungtynių, patyrė ir pergalės džiaugsmą, pralaimėjimų kartėlį. Geriausiai pasirodė 2008 ir 2010 m. VFA auklėtinių komandos. Trenerio Roberto Šuškevič auklėtiniai U15 turnyre užėmė antrą vietą, o Tomo Staniūno treniruojama 2010 m. gimimo komanda U13 turnyre finišavo trečioje pozicijoje.

Kalbėdamas apie didžiausią visų laikų išvyką į užsienyje vykusį turnyrą VFA vadovas Darvydas Šernas neslėpė, kad iššūkių tikrai netrūko. „Keliavome trimis autobusais, iš viso turnyre dalyvavo daugiau nei 140 akademijos atstovų – žaidėjai, treneriai, vadovai. Buvo daug organizacinių iššūkių, bet galiu tik pasidžiaugti, kad viskas pavyko labai sklandžiai. Turnyro rezultatų nesureikšminame, svarbiausia, kad vaikai turėjo progą išbandyti jėgas su aukšto lygio varžovais ir gavo neįkainojamos tarptautinio futbolo patirties. Labai džiaugiuosi už pačius mažiausiu, 2016 metų gimimo vaikučius, kurie į turnyrą atvyko dviem komandomis. Jiems tai buvo pirma tokio pobūdžio išvyka, pirmas tarptautinis turnyras ir jie tikrai labai užtikrintai susitvarkė su visais iššūkiais. Kartais atrodė, kad treneriai jaudinosi labiau nei patys vaikai“, – pastebėjo D. Šernas.

Anot D. Šerno, nors „Wrocław Winter Cup“ turnyre nebuvo elitinių Europos futbolo akademijų, tačiau VFA futbolininkai turėjo galimybę susitiko su įvariais varžovais. „Kiekvienoje amžiaus grupėje buvo bent kelios labai pajėgios Lenkijos futbolo akademijų komandos, bet taip pat buvo ir šiek tiek žemesnio lygio, į masinį futbolą orientuotų futbolo ugdymo organizacijų. Mums tai buvo ideali terpė, nes turime pripažinti, kad šiai dienai mes ir patys dar nesame elitinė futbolo akademija. Bet turnyre pamatėme, kad tarp masinio futbolo akademijų išsiskiriame visomis prasmėmis. Ir kalbu čia ne tik apie rezultatus, pergales ar pasiekimus. Visos mūsų komandos, net ir patys mažiausi, žaidė kokybišką, protingą futbolą, o kai kurie futbolininkai asmeninėmis savybėmis ryškiai pranoko geriausius Lenkijos, Čekijos ar net Anglijos futbolo akademijų žaidėjus“, – konstatavo VFA vadovas.

Visgi, D. Šerno teigimu, turnyras akivaizdžiai parodė, kad esminis skirtumas tarp akademijų ir futbolininkų išryškėja susidūrus su rinktinėmis komandomis. „Užsienyje elitinės futbolo akademijos nuo 12 metų pradeda į savo komandas burti geriausius vaikus. Kasmet vykdoma nuosekli atranka, kad komandose žaistų tik patys geriausi, talentingiausi, perspektyviausi. Kol mes žaidžiame su savo kalibro varžovais, iki 12-13 metų jiems niekuo nenusileidžiame, o tam tikrais aspektais ir pranokstame. Tačiau vyresnio amžiaus grupėse mes neturime šansų, nes varžovai daug sparčiau tobulėja. Akivaizdu, kad norint pas save ugdyti profesionalius žaidėjus, būsimus nacionalinės rinktinės narius, būtina ir pas mus nuo tam tikro amžiaus daryti atrankas. Tik taip galima siekti profesionalumo“, – samprotavo D. Šernas.

Geriausiu „Wrocław Winter Cup“ turnyro U13 grupės treneriu pripažintas VFA Techninis direktorius T. Staniūnas pritarė D. Šernui. „Turnyre buvo daug komandų, dirbančių masinio futbolo principais, taip kaip ir mes. Eilinį kartą įsitikinome, kad su tokiais varžovais galime žaisti be didesnių problemų. Pamatėme, kad ir mes turim gabių vaikų, kurie išsiskiria bendrame kontekste. Keli mano treniruotos komandos žaidėjai patraukė net ir elitinės Vroclavo „Sląsk“ futbolo akademijos trenerių dėmesį, nekalbant apie jaunesnius futbolininkus. Vis dėlto, kaip sakė Darvydas, susidūrę su rinktinėmis elitinių akademijų komandomis, kurios kiekvienoje pozicijoje turi geriausius futbolininkus, mes galime tik stengtis ir kovoti, tačiau įveikti tokius priešininkus faktiškai neturime šansų. Visi suprantame, kad vaikai tobulėja, kai konkuruoja su geriausiais ir stipriausiais varžovais. Elitinėse akademijose vyresnis vaikai tokią konkurenciją turi kiekvieną dieną, net ir treniruotėse, o pas mus to nėra“, – teigė T. Staniūnas.

Apibendrindamas „Wrocław Winter Cup“ turnyro patirtis T. Staniūnas pabrėžė, kad visos komandos pasisėmė įvairios patirties. „Lietuvoje iš esmės pažįstame visus savo varžovus, tuo metu užsienyje susitinkame su skirtingomis komandomis, be to, papildomo žavesio suteikia ir kelionės, gyvenimas viešbutyje, be tėvų, su komandos draugais. Kadangi buvo ir silpnesnių varžovų, tai vaikai galėjo ir futbolu pasimėgauti, ir pakovoti, ir pasitikėjimo savimi pasikrauti. Kita vertus, šį kartą vaikai turėjo progą ne tik tobulėti futbolo aikštėje, bet ir apsilankyti Lenkijos aukščiausios lygos klubų rungtynės, moderniame stadione, su stipriu vietos fanų palaikymu. Tai irgi labai naudinga, vertinga futbolo patirtis“, – pastebėjo VFA Techninis direktorius.

VFA vardu sveikiname visus trenerius ir jų auklėtinius bei tėvelius su sėkmingu pasirodymu turnyre, o tuo pačiu ir primename, kad #VisadaGaliGeriau!