Didžiojo futbolo pamokos Šiauliuose

Rugpjūčio pirmą savaitgalį vyriausi „Vilnius Football Academy“ auklėtiniai dalyvavo Šiauliuose vykusiame didžiojo futbolo turnyre. Trenerių Tomo Staniūno ir Eivino Zagursko vadovaujami 2007-2008 m. futbolininkai iškovojo dvi pergales, kartą sužaidė lygiosiomis ir patyrė vieną nesėkmę, užkirtusią kelią į viršūnę.

Pagrindiniame Šiaulių miesto stadione vykusiame turnyre dalyvavo keturios komandos iš Panevėžio, Šiaulių ir Vilniaus, bei svečiai iš Latvijos – Rygos FS ekipa. Rungtynės vyko žaidžiant 11 prieš 11 per visą aikštę. Prieš šį turnyrą VFA komanda didelėje aikštėje buvo sužaidusi vos dvi draugiškas rungtynes, tačiau pasak T.Staniūno, Šiauliuose vaikinai demonstravo gan kokybišką futbolą. „Net ir kitų komandų treneriai pripažino, kad mes bene vieninteliai sugebėjome išnaudoti visą aikštės plotą, iš šalies žiūrint neatrodė, kad tik šią vasarą pradėjome žaisti 11 prieš 11. Man asmeniškai patiko, kad nebuvo primityvaus kamuolio spardymo į priekį, vaikinai vykdė trenerių nurodymus, keitė atakos kryptis, sėkmingai pervesdavo kamuolį iš vieno krašto į kitą. Niekam nenusileidome ir pagal individualų meistriškumą ar techninius parametrus, tad tikrai nenustebau, kad į kai kuriuos mūsų žaidėjus atkreipė dėmesį ir turnyrą stebėję futbolo specialistai“, – teigė T.Staniūnas.

Anot T.Staniūno, didžiausiu iššūkiu jo auklėtiniams tapo fizinis varžovų pranašumas. „Turnyre dalyvavo 2007 m. gimimo futbolininkai, o pas mus komanda buvo mišri, sudaryta iš dviejų amžiaus grupių. Tad pagal fizinius parametrus mes tikrai neprilygome varžovams, juo labiau, kad kai kuriose komandose žaidę 13-mečiai ūgiu nedaug kuo skyrėsi nuo suaugusių vyrų. Tad grumtis su tokiais varžovais mums buvo labai sunku, tačiau vaikinai kovėsi iš visų jėgų, net ir sudėtingiausiomis akimirkomis nenuleido rankų ir žaidė iki paskutinio arbitro švilpuko“, – tikino T.Staniūnas.

Šiauliuose vykęs turnyras tapo bene svarbiausiu 2007 m. gimimo VFA futbolininkų pasirengimo Lietuvos jaunių čempionatui etapu. Rugpjūčio viduryje startuoja varžybos Lietuvos jaunių Elitiniuose čempionatuose, o VFA ekipa savo kelią šiose varžybose pradės Lietuvos U-14 II lygos čempionate. „Kol kas dar nežinome varžybų tvarkaraščio, neaišku ir kokios komandos dalyvaus pirmenybėse, tačiau tikiu, kad mūsų auklėtiniai bus kietas riešutas visiems varžovams. Kitą savaitę vaikinai dar sužais vienerias kontrolines rungtynes su Kauno futbolo akademijos Be1 komanda, o po to jau turėtų prasidėti oficialių varžybų maratonas. Neabejoju, kad čempionatui būsime tinkamai pasirengę“, – konstatavo T.Staniūnas.

Šį savaitgalį rimtą tarptautinio futbolo krikštą gaus 2008 ir 2010 m. VFA auklėtinių komandos. Rugpjūčio 7-9 dienomis jos dalyvaus Liepojos mieste vyksiančiame „Dobrecova Cup“ turnyre. 2008 m. komanda H grupėje žais su FA „Ventspils“, JDFS „Alberts“ ir SC „Marupe“ komandomis, o 2010 m. ekipa – B grupėje su Marijampolės „City“, BJSS „Rezekne“ ir SC „Marupe“ komandomis.