„Smartfootball Cup 2024“ turnyras ir Ispanijos futbolo grandai

Balandžio 25-28 dienomis „Vilnius Football Academy“ U16 komanda viešėjo Ispanijoje ir dalyvavo elitiniame „Smartfootball Cup 2024“ turnyre. Trenerio Roberto Šuškevič auklėtiniai susitiko su varžovais iš Olandijos, Airijos ir Ispanijos, o taip pat ir su tokiais pasaulinio lygio futbolo grandais kaip Madrido „Real“ ir „Valencia“.

Trenerio Roberto teigimu, tai buvo unikali patirtis, nes Lietuvos futbolininkams proga dalyvauti tokiame turnyre, pajausti aukščiausio lygio futbolo atmosferą ir rungtyniauti su pasaulinio lygio varžovais pasitaiko labai nedažnai. „Dauguma šios mūsų akademijos komandos grupės žaidėjų jau turi geros tarptautinės patirties (turnyrai Lenkijoje, Danijoje, Ispanijoje, Latvijoje, Švedijoje, stovyklos Ispanijoje ir Lietuvoje, draugiškos rungtynės su labai aukšto lygio varžovais), tačiau čia buvo dar aukštesnis lygis ir galiu drąsiai teigti, kad ši patirtis labai ženkliai prisidės prie žaidėjų tobulėjimo. Beje, tai gan aiškiai jautėsi ir šio turnyro metu“, – konstatavo treneris Robertas.

VFA U16 komanda turnyre išmėgino jėgas su Madrido „Real“, „Valencia“, Taragonos „Gimnastic“, „Shelbourne FC“ ir „Fussion Football“ ekipomis. „Pirmas rungtynes prieš „Fussion“ komandą iš Nyderlandų laimėjome 5:0, mačas su aukščiausiame Katalonijos futbolo divizione žaidžiančia „Gimnastic“ pasibaigė lygiosiomis 1:1, po to 3:2 įveikėme „Valencia CF“ (vienu metu buvome priekyje 3:0), 0:3 nusileidome Madrido „Real“ ekipai ir paskutinėse rungtynėse labai apmaudžiai 2:4 pralaimėjome Airijos futbolininkams iš „Shelbourne FC“. Mūsų žaidimas tikrai buvo gan aukšto lygio, visose rungtynėse buvome konkurencingi ir varžovams tikrai nebuvo lengva su mumis.

Mes žaidėme modernų futbolą, net negalvojome apie jokį „autobusą“ prie savų vartų, žaidėme su kamuolių, taikėme aukštą presingą, eigoje priataikydavome spaudimo pobūdį prie varžovų schemų ir įžaidimo variantų, daug atakavome, buvome agresyvūs gynyboje, kontrpresingavome ir kiekvienose rungtynėse norėjome laimėti. Gali keistai nuskambėti Lietuvos futbolo fone, bet visą tai darėme ir žaidžiant prieš „Real“ ir „Valencia“. Taikant aukštą presingą buvo momentų, kai net šių komandų žaidėjai tiesiog mušdavo kamuolį į užribį“, – pastebėjo R. Šuškevič.

Jo teigimu, po labai gero starto turnyre, paskutinėse rungtynėse VFA futbolininkų laukė didelis nusivylimas. „Likus paskutiniame mačui žinojome, kad turime galimybę žaisti finale su Madrido „Real“. Manau, kad elementariai neatlaikėme įtampos ir paskutinėse rungtynėse pralaimėjome varžovams iš Airijos. Organizatoriai ir visi turnyro dalyviai jau buvo nusiteikę, kad finale būsime mes su Madrido „Real“, o „Valencia“ futbolininkai jau buvo pasiruošę keliauti namo, nes galvojo, kad antrų rungtynių nebus. Deja, mums nepavyko įveikti varžovų, bet tikiu, kad tai bus labai gera,nors ir labai skaudi, pamoka ateičiai“, – vylėsi R. Šuškevič.

Anot jo, U16 komanda į turnyrą važiavo puikiai nusiteikusi, o koncentraciją išlaikė praktiškai iki pat turnyro galo. „Natūralu, kad tam tikrais momentais, ypač turnyro pabaigoje, susikaupus nuovargiui, kilo ir mini konfliktai, tačiau visą laiką būnant vienoje aplinkoje tai yra visiškai normalu. Turnyro metu komanda tapo dar stipresniu kumščiu, ji vis geriau atrodė kartu tiek aikštėje, tiek už jos ribų. Noriu pasidžiaugti, kad per visą laiką nebuvo nei vieno drausmės pažeidimo, nereikėjo taikyti jokių bausmių. Tarp futbolo rungtynių ir treniruočių vyrukai turėjo ganėtinai daug laisvės, nes mes norime kurti aplinką, kurioje žaidėjai gali jaustis laisvai, tačiau siekiame formuoti atletams būdingas savybes: sąmoningumą, atsakingumą, pagarbą ir kt. Apie tai daug kalbėjome susirinkimo metu, akcentavome atsistatymo protokolą, mitybą, miegą, poilsį ir t.t.“, – teigė VFA U16 komandos treneris ir Akademijos Vystymo direktorius R. Šuškevič.

Į Ispaniją vyko ne tik futbolininkai ir treneris Robertas, bet ir visa futbolo specialistų komanda: kineziterapeutė, atletinio rengimo treneris ir trys treneriai, kurie nuolatos dalinosi įžvalgomis ir patarimais su žaidėjais. „Apibendrinant visus įspūdžius, tikiu, kad vyrukai ženkliai patobulėjo ir žengė didelį žingsnį į priekį. Dabar reikia toliau sunkiai dirbti ir siekti aukščiausių tikslų! Šiandien galime didžiuotis žaidėjais, komanda, akademija, o rytoj privalome toliau nuosekliai ir kryptingai dirbti“, – pareiškė R. Šuškevič.

#VisadaGaliGeriau #DaugiauNeiAkademija