T.Staniūnas: „Siekiame ugdyti individualiai stiprias asmenybes”.

VFA vaikai

Kas svarbiau – pergalė ar gražus žaidimas? „Vilnius football academy“ Techninis direktorius Tomas Staniūnas į šį klausimą atsako paprastai: laimėti nori visi, bet pergalė negali būti vienintelis tikslas. „Pergalės mums irgi svarbios, bet dar svarbiau, kaip jos pasiekiamos. Mes svariu pasiekimu laikysime ir gražų žaidimą, kai vaikai demonstruoja savo sugebėjimus, atlieka rungtynėse tai, ko mokėsi treniruotėse. Laimėti bet kokia kaina mes niekada nereikalausime ir už tokias pergales nieko negirsime. Žinau, kad niekas nenori pralaimėti, bet privalome suprasti, kad vaikų futbole pergalės iš esmės nieko nereiškia“, – teigė T.Staniūnas.

– Tomai, esi „Vilnius football academy“ techninis direktorius, tavo veiklos sritis – akademijos žaidimo filosofijos formavimas. Kokie jos pagrindiniai akcentai?

– Visų pirma, mes orientuojamės ne į komandinį futbolą, o į individualų vaikų meistriškumą. Norime, kad mūsų vaikai būtų techniški, drąsūs, veržlūs. Ir kad nebūtų skirtumo, ar vaikas žaidžia puolime, ar gynyboje, jis turi vienodai mokėti valdyti kamuolį, atlikti klaidinančius judesius, imtis iniciatyvos ir padėti individualiais veiksmais komandai siekti rezultato.

– Bet juk aikštėje žaidžia komandos, o ne pavieniai futbolininkai?

– Žaidžia komandos, bet šiuolaikiniame futbole rezultatą dažniausiai nulemia lyderiai – asmenybės, techniški, aukšto individualaus meistriškumo žaidėjai. Mūsų akademijos tikslas – ugdyti tokius futbolininkus, kurie būtų ne komandino mechanizmo sraigteliai, o individualiai stiprios asmenybės. Nes tokie futbolininkai ras savo vietą bet kokioje komandoje, jiems nereikės specialios sistemos ar trenerio.
Neslėpsiu, esame suinteresuoti, kad mūsų auklėtiniai išsiskirtų aikštėje savo nestandartiniais veiksmais, sprendimais, kad jie būtų ne tik techniški, bet ir originalūs, nebijotų imtis iniciatyvos, žaisti vienas prieš vieną. Mūsų filosofijoje ir gynėjas gali su kamuoliu surengti ataką, suklaidinti du-tris varžovus, aštrinti žaidimą, atlikti rezultatyvų perdavimą arba pelnyti įvartį.

Tomas Staniūnas

– Į ką labiausiai kreipiate dėmesį treniruotėse?

– Į technikos lavinimą. Mano manymu, tai yra svarbiausia futbolo dalis. Jos pagrindai klojami nuo mažų dienų, o imliausi būna 7-11 metų vaikai. Nuo 12 metų jau galima pradėti ugdyti taktinį sąmoningumą, komandinių veiksmų supratimą. Bet jei vaikas neturės reikiamo techninio pasirengimo, jo šansai užsikabinti profesionaliame futbole bus labai nedideli. Nes kai vaikas nebijo žaisti su kamuoliu, jaučiasi užtikrintai, pasitiki savimi, jis ir komandiniuose veiksmuose ras savo vietą ir nepasimes.

Labai akcentuosime žaidimą vienas prieš vieną, nes Lietuvoje tai yra milžiniška problema, mes šiuo metu net realiai neturime tokių žaidėjų Nacionalinėje rinktinėje. O jų vaidmuo šiuolaikiniame futbole yra labai didelis, nes lygių varžovų susitikime pergalę gali nulemti vienas individualus reidas, prasiveržimas. Techniškas žaidėjas individualiais veiksmais gali sukurti pranašumą atakoje ir palengvinti visos komandos žaidimą.

Futbolininko įgūdžiai apima viską – bėgimo technika, vikrumas, koordinacija, greitis, kamuolio valdymas, individuali technika ir pan. Futbolo pagrindas yra kūno valdymas. Kai vaikas jau valdo kūną, tada galima pradėti kryptingai dirbti su kamuoliu, nes be pirmo nebus ir antro. Taip pat labai svarbios yra lyderio savybės, drąsa, noras imtis iniciatyvos. Bet svarbiausia, sugebėti savo norus realizuoti. Įgūdžiai yra pagrindas, ant kurio statomi visi kiti futbolo elementai.

– Vis dėlto, apie akademijas ir futbolo mokyklas dažniausiai išgirstame, kai jos laimi kokį nors turnyrą, čempionatą, ar bent jau pasiekia kokį nors apčiuopiamą rezultatą. Ir regis, nesvarbu, ar žaidžia penkemečiai, ar penkiolikmečiai – visi nori tik kuo geresnio rezultato.

– Ir kas iš to, kad septynmečių komanda laimės kokį nors turnyrą? Tokiame amžiuje laimėti galima turint vieną ankstyvesnio brendimo, fiziškai stipresnį ir nuovokesnį vaiką. Tai visiškai nieko nepasako apie trenerio darbą, treniruočių kokybę, nes galima įmušti vieną įvartį ir paskui visas rungtynes spardyti kamuolį į priekį. Ar dėl to vaikai patobulės, ar jie įgis patirties, pasitikėjimo savimi? Abejoju. Mes norime, kad rungtynėse visi vaikai žaistų futbolą. Ne tik puolėjas ar vidurio saugas, bet ir gynėjai. Neleisime spirti kamuolį į priekį ar kuo toliau nuo savęs, bet reikalausime, kad visi vaikai žaistų su kamuoliu ir siektų suklaidinti savo varžovus. Nes jei būdamas septynerių ar devynerių žaidi gynyboje, nereiškia, kad visą gyvenimą ir žaisi gynėju. Vaikai auga, keičiasi, bet jei jie turi bazinį esminių futbolo įgūdžių rinkinį, jie paaugę galės žaisti visose pozicijose.

– Ką patartum auklėtinių tėveliams? Jiems pergalių skonis taip pat labai patinka.

– Aš norėčiau, kad mūsų auklėtinių tėveliai rungtynių metu daugiau dėmesio skirtų ne rezultatui, o vaikų žaidimui. Pastebėtų, kaip vaikai suvokia futbolą, kaip juda aikštėje, kokius techninius veiksmus atlieka, ar daro tai, ko iš jų nori treneriai. Nes svarbiausia, kad kiekvienas vaikas iš kiekvienų rungtynių gautų kuo daugiau asmeninės naudos. O iš komandinės pergalės nauda vaikui būna labai maža.

Todėl visi stebėkime, kai pasiekiami įvarčiai, kaip vaikai jaučiasi ir elgiasi aikštėje, ar jie drąsūs, veržlūs, pasitikintys savimi? Pas mus bet kuris žaidėjas ne tik gali, bet ir bus skatinamas imtis iniciatyvos, jungtis į ataką, dalyvauti puolimo veiksmuose. Noriu, kad mus kiti atpažintų ne iš aprangų, o iš žaidimo. Norime, kad mūsų Akademijos komandų žaidimo braižas būtų mūsų vizitinė kortelė.

– Kaip manai, kiek prireiks laiko, kad „Vilnius football academy“ žaidimo filosofija taptų kūnu? Tai yra, kada tas žaidimo braižas turėtų būti matomas visų amžiaus grupių žaidime?

– Suprantame, kad tai bus ilgas, ne vienerius metus truksiantis procesas. Esame nauja akademija, turime savo kelią, filosofiją, bet norint tai realizuoti, reikės keistis ne tik žaidėjams, bet ir treneriams. Turime ir patys įsisąmoninti, kad vaikas savo potencialą gali realizuoti tik turėdamas visišką trenerio palaikymą ir gaudamas ne vieną, o daugybę galimybių.Taip pat turime suprasti, kad ne visi vaikai gali būti techniškiausi, geriausi, drąsiausi. Vieniems tai lengviau pasiekiama dėl įgimtų fizinių savybių, imlumo. Bet visi gali pasikloti individualios technikos pagrindus, išmokti pagrindinius elementus. Reikia tik daug dirbti, stengtis ir savimi tikėti.
Esu tikras, kad pas mus komandose visi vaikai galės atskleisti savo lyderio savybes. Mes jiems tikrai netrukdysime, o atvirkščiai, skatinsime ir palaikysime.

„Vilnius football academy“ žaidimo filosofija:

  • Žaisti su kamuoliu, jį branginti;
  • Žaisdami su kamuoliu žaidėjai greičiau tobulėjai;
  • Kamuolys teikia džiaugsmą;
  • Kontroliuojant kamuolį daugiau galimybių pasiekti pergalę;
  • Kai komanda su kamuoliu, visi žaidėjai dalyvauja žaidime;
  • Kiekvienas žaidėjas aikštėje turi kurti žaidimą;
  • Komanda ir kiekvienas žaidėjas turi nebijoti imtis iniciatyvos;
  • Komanda nustato žaidimo kryptį;
  • Komanda kontroliuoja žaidimo tempą;
  • Žaisdami su kamuoliu dažniau klystame, tačiau iš klaidų mokomės ir sparčiau tobulėjame.