Vasaros stovykla: ne tik futbolas, bet ir bendravimas

stovykla

Birželio 27 – liepos 3 dienomis 2009-2010 m. gimimo „Vilnius football academy“ auklėtiniai gyveno ir sportavo Ličiūnų kaime esančiame poilsio, pramogų ir sporto komplekse „Penkios dukros“. Ant Vilniškių ežero kranto išsidėsčiusiame komplekse trenerių Gedimino Paberžio ir Aivydo Ruškio prižiūrimi 24 vaikai visą savaitę ne tik intensyviai treniravosi futbolo aikštėje, bet ir trumpam atitrūko nuo telefonų, planšečių ar kompiuterių ir daugiau dėmesio skyrė betarpiškam bendravimui.

„Tai tikrai ideali vieta darbui su vaikais. Puikios gyvenimo sąlygos, švarus ežeriukas, kokybiškos futbolo, krepšinio, tinklinio ir lauko teniso aikštelės. Kiekvieną dieną pradėdavome mankšta, rengdavome po dvi treniruotes, o vakarais žaisdavome įvairius žaidimus. Visos stovyklos metu į keturias komandas pasidalinę vaikai dalyvavo įvariose varžybose – ne tik futbolo, bet ir protmūšių, reakcijos, atminties, namų ruošos ir kt. Daugiausiai taškų surinkusios komandos nariai stovyklos pabaigoje buvo apdovanotai specialiais prizais. Džiugu, kad vaikai labai noriai ir entuziastingai įsitraukė į žaidimus, stengėsi ne tik treniruotėse, bet ir padėjo treneriams, darė įvairius buitinius darbelius“, – teigė G.Paberžis.

Išskirtiniu šios stovyklos bruožu tapo ir trenerių nuostata atsisakyti išmaniųjų technologijų ir maitintis tik stovykloje paruoštu maistu. „Dar prieš stovyklą sutarėme, kad visus išmaniuosius telefonus, planšetes ar kompiuterius vaikai paliks namuose. Gal kai kam tai iš pradžių ir nepatiko, bet tokio sprendimo efektas buvo labai stiprus. Vaikai atsiribojo nuo išorinių dirgiklių, galėjo sutelkti visą dėmėsį į treniruotes ir buvimą su draugais. Neturėdami kito pasirinkimo vaikai laisvu nuo treniruočių laiku daug bendravo tarpusavyje, susigalvodavo įvairių žaidimų, užsiėmimų. Dėl maisto taip pat buvo susitarimas, kad stovykloje netoleruojami jokie užkandžiai, saldainiai ar saldūs gazuoti gėrimai. Valgėme vietoje paruoštą sveiką maistą, racione dominavo daržovės, vaisiai. Tik paskutinę dieną padarėme vaikams nedidelę šventę ir apdovanojome juos šokoladukais“, – atskleidė G.Paberžis.

Stovykloje vaikai intensyviai treniravosi, lavino individualius technikos įgūdžius, perdavimo, smūgiavimo į vartus ir kt. futbolo elementus. Malonia staigmena stovykloms dalyviams tapo ir buvusio Lietuvos rinktinės puolėjo, „Vilnius football academy“ steigėjo Darvydo Šerno apsilankymas. „Darvydas praleido su mumis kelias dienas, pats dalyvavo treniruotėse, bendravo su vaikais, dalinosi patirtimi. Tai tikrai pridėjo vaikams motyvacijos, noro siekti savo tikslų ir tobulėti. Savo ruožtu, mes stengėmės, kad treniruotės būtų kuo įvairesnės ir įdomesnės, kiekvieną dieną būdavo nauja užsiėmimų tema, o viską apibendrindavome futbolo rungtynėmis. Neturėjome tikslo išsunkti vaikus iki paskutinio prakaito lašo, tad leidome ir šiek tiek atsipalaiduoti, prasiblaškyti, ne tik treniravomės, bet ir rengėme estafetes, treniruotės pobūdžio žaidimus su kamuoliu. Manau, kad tikslą pasiekėme, vaikai stovykloje ne tik tobulino savo įgūdžius, bet ir smagiai praleido laiką, į namus grįžo pailsėję nuo technologinių dirgiklių, sutvirtėję, pagerinę santykius su komandos draugais ir treneriais“, – konstatavo „Vilnius football academy“ Sporto direktorius G.Paberžis.

Liepos 13 dieną į antrą stovyklą rinksis 2012-2013 m. gimimo vaikai. Anot G.Paberžio, jaunesnių „Vilnius football academy“ auklėtinių laukia panašūs iššūkiai, bet visi žaidimai ir treniruotės bus pritaikytos jų amžiui ir sugebėjimams.